Zwangerschap en een gezonde leefstijl

Dat roken en alcohol drinken ongezond is als je zwanger bent of zwanger wilt worden, dat wist je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat een ongezond voedingspatroon van zowel de (toekomstige) vader als de (toekomstige) moeder van invloed is op de gezondheid van het ongeboren kind? En dat de leefstijl van de ouders ook invloed heeft op de gezondheid van het kind op latere leeftijd? Zo is de kans dat een kind op latere leeftijd obesitas krijgt groot als de moeder voor en tijdens de zwangerschap overgewicht heeft (los van het normale aantal kilo’s dat een vrouw aankomt tijdens de zwangerschap). Het is daarom belangrijk om je leefstijl al onder de loep te nemen vóór dat je zwanger wilt worden.

Indien je zwanger wilt worden, is het belangrijk dat beide aanstaande ouders een gezonde leefstijl nastreven. Dit vergroot de kans op bevruchting. Dus niet alleen de vrouw, maar ook de man doet er goed aan om te stoppen met roken, zuinig te zijn met alcohol, gezond te eten en voldoende te bewegen.

De invloed van voeding op zwangerschap is groot. Een gezond voedingspatroon kan de kans op zwangerschap vergroten. Een gezond voedingspatroon bevat, kort gezegd, veel groenten en fruit, noten, zuivere producten (biologisch) en voldoende water. De inname van snacks is af te raden.

Het is belangrijk om te kijken of de aanstaande moeder voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Daarnaast kunnen bepaalde voedingsmiddelen beter vermeden worden. Ook voor de aanstaande vader geldt dat het voedingspatroon en leefomstandigheden tegen het licht gehouden moeten worden, aangezien zijn leefstijl invloed heeft op de kwaliteit van het sperma.

De aanstaande ouders hebben dus vóór de bevruchting al invloed op de gezondheid van het kind. Vaak wordt alleen stil gestaan bij de gezondheid van de moeder tijdens de zwangerschap. Echter, de rol van de vader hierin is ook groot.

Hierbij gaat het ook om de gezondheid van het kind op langere termijn. Een ongezonde leefstijl van de ouders kan overgewicht, ziekten en aangeboren afwijkingen bij het kind tot gevolg hebben. Dit openbaart zich soms pas op latere leeftijd.

Indien je een kinderwens hebt of reeds zwanger bent, kan ik je helpen met een zo gezond mogelijk voedings- en beweegpatroon. Ook indien je zwanger wilt worden, maar overgewicht hebt, kan ik je helpen om een gezond(er) gewicht te krijgen, wat de kans op zwangerschap vergroot.

Neem contact met mij op en dan kijken we samen wat ik voor jou kan betekenen en maken we een persoonlijk, op maat gemaakt, plan van aanpak.

Kijk op: www.merlijnvoedingsadvies.nl of stuur een bericht naar info@merlijnvoedingsadvies.nl