Schildklierproblemen en voeding

De schildklier is een niet al te groot orgaan, heeft de vorm van een vlinder en bevindt zich onder in de hals (zie afbeelding). De schildklier vervult een aantal zeer belangrijke functies in ons lichaam. Zo speelt het een belangrijke rol bij de energiehuishouding, bij de groei, bij de verbranding van vetten, bij het geestelijk welzijn, bij regulering van hartslag en bloeddruk, etc.

Naar schatting hebben ongeveer 1.000.000 mensen in Nederland te maken met een verstoorde schildklier. Bij vrouwen komt een schildklierafwijking 8x vaker voor dan bij mannen. Bij ongeveer 7% van de vrouwen is er na de bevalling tijdelijk sprake van een verstoorde schildklier.

De meest voorkomende schildklierproblemen zijn een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) of een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie). Aan een te snel werkende schildklier kunnen verschillende ziekten ten grondslag liggen. Bijvoorbeeld de Ziekte van Graves, waarbij de patiënt antistoffen tegen het eigen schildklierhormoon vormt.

Bij een te traag werkende schildklier maakt het lichaam geen of niet voldoende schildklierhormoon aan. Een van de oorzaken hiervan kan een jodiumtekort zijn. Een van de ziekte die een te traag werkende schildklier tot gevolg heeft is de ziekte van Hashimoto. Hierbij valt het afweersysteem de eigen schildkliercellen aan, waardoor een chronische ontsteking in de schildklier ontstaat.

Schildklieraandoeningen zijn doorgaans chronisch en veelal zal een patiënt medicijnen voorgeschreven krijgen. De internist of endocrinoloog zal na vaststelling van een schildklieraandoening de medicatie op de patiënt afstemmen. De dosering kan per patiënt verschillen en is dus maatwerk.

Naast deze medicatie speelt voeding ook een belangrijke rol bij een dergelijke aandoening. Bepaalde voedingsstoffen beïnvloeden namelijk de werking van de schildklier, dat kan zowel op een positieve als op een negatieve manier. Veel patiënten zijn zich niet bewust van de invloed van voeding op de schildklier. Dit komt simpelweg omdat artsen de patiënten daar vaak niet over informeren.

Afvallen met een schildklieraandoening is mogelijk. Het gaat langzamer en duurt dus langer dan bij iemand met een normaal werkende schildklier. Enig geduld is zeker noodzakelijk, maar met een voedingspatroon afgestemd op de schildklieraandoening in combinatie met het juiste bewegingspatroon is er absoluut resultaat te bereiken.

Merlijn Voedingsadvies geeft ook op maat gemaakt voedingsadvies bij schildklierproblemen. Maak daarom een afspraak om de mogelijkheden te bespreken.