Bewegen | Merlijn Voedingsadvies | BGN Gewichtsconsulente

Overgang en een gezonde leefstijl

Bij de meeste vrouwen begint de overgang rond de leeftijd van 45 jaar en duurt zo’n 10 jaar. De menopauze (laatste menstruatie) is gemiddeld op 51 jarige leeftijd. In deze 10 jaar gaan vrouwen van de vruchtbare jaren over naar de onvruchtbare jaren. De klachten die de overgang met zicht meebrengt, veroorzaakt door schommelingen in de hormoonhuishouding, zijn vervelend en belastend. Klachten waar je mee te maken kunt krijgen zijn: opvliegers, stemmingswisselingen, hoofdpijn, maar ook overgewicht. Tijdens de overgang is ook het risico op een hoog cholesterol en botontkalking (osteoporose) groter.

Huisartsen schrijven vaak hormonen voor om je door deze periode heen te helpen. Dit brengt echter wel gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals een verhoogde kans op borstkanker, hart- en vaatziekten en zelfs dementie.

Wist je dat je overgangsklachten kan verminderen of zelfs kan voorkomen door een gezonde leefstijl met goede voeding en voldoende beweging?

Bepaalde voedingsmiddelen triggeren overgangsklachten als opvliegers en nachtzweten. Koffie, alcohol en scherp gekruid eten zijn enkele voorbeelden. Andere voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld soja, zijn juist weer heel behulpzaam tegen overgangsklachten.

Tijdens de overgang is bewegen ook heel belangrijk. Hierbij gaat het dan niet om een hele zware of intensieve workout. Wandelen en fietsen zijn ook zeer geschikt. Het gaat er vooral om dat je dagelijks in beweging bent. Bewegen helpt vooral bij stemmingswisselingen, concentratieproblemen, slapeloosheid, gewrichtspijn en osteoporose.

Met het programma van Merlijn Voedingsadvies, speciaal afgestemd op vrouwen in de overgang, ga je op een gezonde, natuurlijke manier overgangsklachten zoals opvliegers en nachtzweten maar ook overgewicht, te lijf!

Ik analyseer je huidige voedings- en beweegpatroon en geef je vervolgens advies over de aanpassingen die je zou kunnen maken. We gaan eerst rust creëren in je hormoonhuishouding om zo jouw klachten te verhelpen of op zijn minst te beperken.

Begin meteen en maak vandaag nog een afspraak!