Etiket | Merlijn Voedingsadvies | BGN Gewichtsconsulente | Leidsche Rijn

Het etiket helpt je gezonder kiezen

Je hebt je voorgenomen om gezonder te eten en vol goede moed loop je de supermarkt in. Op de groenteafdeling kies je wat je lekker vindt. Je weet dat je minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag moet eten, dus je kiest van alles wat. Bij de verpakte producten wordt het lastiger. Er zijn veel verschillende varianten van nagenoeg hetzelfde product. Hoe weet je nou welke pindakaas, yoghurt of volkoren crackers je het beste kunt kiezen? Het etiket van het product biedt uitkomst! Wat staat er op het etiket?

Op het etiket vind je een voedingswaardetabel die aangeeft hoeveel calorieën en voedingsstoffen (koolhydraten, suikers, vetten, verzadigde vetzuren en zout) er in het product zitten. Ook staat de ingrediëntenlijst vermeld op de verpakking. Het ingrediënt dat het meest in het product zit, wordt als eerste genoemd op de ingrediëntenlijst. Daarnaast vind je informatie over allergenen zoals gluten en noten op de verpakking en vermelding van E-nummers. E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Denk hierbij aan kleur-, geur- en smaakstoffen.

Ik adviseer dan ook om 2 of 3 verschillende merken van op het eerste gezicht hetzelfde product met elkaar te vergelijken. Je kan dan tot verrassende conclusies komen. Zo voegt de ene fabrikant suiker toe aan het potje groente en de andere niet. Ook in de hoeveelheid zout kunnen groten verschillen zitten.

Laat je niet afleiden door mooie kreten en plaatjes op de verpakkingen. Een plaatje van verse aardbeien op een pak yoghurt wil niet zeggen dat het hoofdingrediënt van dit product dan wel aardbei zal zijn. Ook de termen “vers” of “natuurlijk” zeggen niets over de inhoud van de verpakking.

Op de website van het Voedingscentrum vind je veel informatie over het etiket. Kijk op Voedingscentrum/etiket voor meer informatie.

Daarnaast is etiket lezen/vergelijken onderdeel van het “Lekker in je vel”-programma dat Merlijn Voedingsadvies biedt. Ook is het mogelijk dat ik samen met jou naar de supermarkt ga om je wegwijs te maken in de etikettenjungle!

Kijk voor de mogelijkheden op: merlijnvoedingsadvies.nl/diensten

Veel zorgverzekeraars vergoeden mijn consulten (deels) vanuit de aanvullende verzekering.

Er is een hoop winst te behalen door het goed kunnen lezen en interpreteren van etiketten. Ik help je daar graag bij!