Bewegen | Merlijn Voedingsadvies | BGN Gewichtsconsulente

Bewegen

Bewegen | Merlijn Voedingsadvies | BGN Gewichtsconsulente

Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon, is ook het dagelijks minimaal 30 minuten bewegen essentieel om lekker in je vel te zitten. Bewegen komt ten goede aan de algemene gezondheid en het voorkomt ziekten. Je stemming verbetert door regelmatig bewegen, je gaat beter en dieper slapen na intensieve beweging, je krijgt een beter postuur en……als je sport kun je niet eten!

Het huis schoonmaken, in de tuin werken, op de fiets naar de winkel of het werk, de hond uitlaten, het telt allemaal mee voor de dagelijkse beweging en het is vrij eenvoudig in te passen in het dagelijkse patroon.

Voor wie wil gaan sporten zijn onderstaande opbouwschema’s een goede houvast om op een verantwoorde manier met sporten te beginnen. Wandelen, zwemmen, hardlopen en fietsen zijn eenvoudig en op elk gewenst moment te doen en je hoeft er, behalve de juiste kleding, niet al te veel voor aan te schaffen. Goede wandel- of hardloopschoenen zijn uiteraard wel belangrijk om blessures te voorkomen.

Als je niet gewend bent om te sporten, is het verstandig om voor dat je begint een afspraak te maken bij een sportarts of een Sport Medisch Adviescentrum voor een sportkeuring. Dit om gezondheidsrisico’s uit te sluiten.

Vergeet niet om tijdens en na het sporten voldoende te drinken, omdat je door het transpireren veel vocht verliest. Naast de aanbevolen 1,5 – 2 liter per dag, raad ik aan om per uur sport/intensieve lichamelijke inspanning 1 liter extra te drinken (bij voorkeur water of kruidenthee. Geen sportdranken! Hier zit namelijk heel veel suiker in!)

Opbouwschema Wandelen

Opbouwschema Fietsen

Opbouwschema Zwemmen

Opbouwschema Hardlopen