Merlijn Voedingsadvies | BGN | Gewichtsconsulente

40 dagen zonder alcohol

Veel van ons hebben goede voornemens en beginnen daar enthousiast aan per 1 januari van een nieuw jaar. Stoppen met roken, gezonder eten, vaker naar de sportschool; iedereen kent wel iemand die zo’n voornemen heeft.

Ikzelf had niet echt een goed voornemen per 1 januari 2019, maar wilde wel een periode geen alcohol drinken. Gewoon, om eens te kijken wat dat met mijn lichaam zou doen. Ik ben helemaal geen grote drinker; doordeweeks drink ik de meeste avonden niets en anders hooguit één glaasje wijn bij het eten. In het weekend drink ik gemiddeld zo’n 2 à 3 glazen wijn per dag. Ik besloot vanaf 1 januari 40 dagen geen alcohol te drinken, tot en met 9 februari dus.

Op 1 januari om 00.30 uur had ik mijn glas champagne leeg en begon de challenge (ik was die avond ook de BOB, dus was mooi geregeld). In het weekend daarna had ik een etentje. Het was best even lastig om te zeggen dat ik geen alcohol drink. Mensen kunnen dat misschien ongezellig of saai vinden. Ik koos voor water met bubbels, voor het gezellige effect. Ik miste de alcohol helemaal niet. Ik merkte ook dat ik minder snel moe werd dan anders. Dat was dus een voordeel!

Afgelopen weken vaker etentjes en dergelijke gehad waarbij het eigenlijk wel gebruikelijk is om een wijntje te drinken. Als ik dan zeg dat ik geen alcohol drink, wordt er vaak gevraagd waarom niet. Grappig, dat je uit moet leggen waarom je geen alcohol drinkt.

Vandaag is het 25 januari en dus dag 25 van de alcoholloze periode. Ik heb het eigenlijk nog helemaal niet gemist. Het bevalt prima, op het uitleggen waarom je geen alcohol drinkt na. Ik voel me gemiddeld genomen fitter en vermoed dat ik kwalitatief beter slaap. Na een wat kortere nacht, voel ik mij fitter dan voorheen. De gezondheidseffecten op langere termijn, kan ik nu natuurlijk nog niet bepalen, maar nu ben ik al heel tevreden met het resultaat.

Nog 15 dagen te gaan en dan is de periode van 40 dagen voorbij. Ik denk dat ik dan best wel weer een glaasje wijn zal drinken, maar misschien wel (nog) minder en bewuster.

Het is mij tot nu toe heel erg mee gevallen en kan het dan ook iedereen aanraden. Ervaar gewoon eens een periode van bijvoorbeeld een maand of 40 dagen hoe het is om geen alcohol te drinken. Je zult zien dat je je echt beter gaat voelen. Bijkomend voordeel is dat je er ook nog eens van afvalt!